Шафранът: скъпоценната подправка за вашата кожа

Шафранът: скъпоценната подправка за вашата кожа

25 февруари 2022
  • Сподели:

Шафранът е вълшебен...

 
Той е изключително рядък, ценен и ефективен ингредиент. В Аюрведа шафранът е почитан заради своите лечебни свойства. И западната медицина възхвалява подправката за способността й да лекува проблеми с паметта, стомашни разстройства, възпаления и дори депресия. Подправката също е невероятна за изсветляване, изчистване и възстановяване на кожата.
 
И все пак, дори с тези невероятни качества, шафранът все още е една от най-тайнствените подправки. Позволете ни да разкрием нейния нюанс и блясък. От многото съставки в грижа за кожата, които постоянно наводняват нашите пощенски кутии и страници в социалните медии, шафранът е този, който се появява по-често. Тази донякъде сладка и с орехов вкус подправка се оказва най-скъпата в света и е възхвалявана заради лечебните си свойства от векове.
 
Шафранът е много рядка аюрведична подправка, което го прави толкова скъп. Той всъщност е малките близалца или стъбла от минзухара, цвете от семейството на ирисите. Цветята, които цъфтят през есента, са изключително нежни и произвеждат само три близалца на цвете. Друга причина за високата му цена е, че растението може да се бере само две седмици в годината и всяко цвете от шафран трябва да се бере ръчно.
 
Обикновено шафранът се използва за готвене, където придава на храната ярък жълто-оранжев оттенък, но също така се използва в оцветители за тъкани и парфюми. Когато се яде, ползите за здравето на шафрана са впечатляващи. Същото важи и за кожата ви. Това малко червено цвете има толкова много полезни свойства, че е трудно да бъдат изброени. С други думи, шафранът има универсална лечебна сила, и действа както вътрешно, така и външно.
 

Ползите за кожата

  • Мощен антиоксидант: Шафранът е пълен с антиоксиданти, включително витамин С, и има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той може да предпази от UV увреждане и замърсители, които произвеждат свободни радикали.
  • Изсветлява кожата: Като антиоксидантна съставка, шафранът озарява кожата без тежки странични ефекти. Той е успокояваща съставка и осигурява страхотни изсветляващи свойства.
  • Подпомага възстановяването на кожата от стресовите фактори на околната среда: Шафранът е богат на минерали и съдържа два вида мощни каротеноиди: кроцин и кроцетин. Смята се, че те са ефективни при възстановяването на щетите и подпомагат цялостното клетъчно здраве, така че ще помогнат на кожата да се възстанови от ежедневните увреждания от околната среда, окисляването, слънчевите лъчи и заздравяването на всичко - от увреждане на снимките до загуба на гъвкавост.
  • Лекува порязвания, ожулвания и други рани: Има способността да увеличава клетъчния оборот и производството, което потенциално може да помогне на раните да заздравеят по-бързо.
  • Намалява хиперпигментацията: Когато се използва локално, шафранът не само изсветлява тонуса на кожата, но също така подобрява и намалява хиперпигментацията, благодарение на високото си съдържание на Витамини.
  • Страхотен за чувствителна кожа: Противовъзпалителен и с антибактериални свойства.
  • Успокоява възпалението: Помага при зачервяване, възпалена кожа и дори акне.
  • Против стареене: Съдържа каротеноид наречен Кроцин, който е потенциално полезен срещу стареенето, благодарение на богатата си антиоксидантна сила.
 
Шафранът може да се похвали с полезни свойства за всички типове кожа, но някои могат да се възползват повече от това. Както повечето Аюрведични съставки, шафранът е прекрасен за чувствителна кожа и участва в успокояващи миксове за кожа. Доказано е, че фитохимичните съединения в шафрана имат безброй ползи за здравето и благосъстоянието. Той е добър източник на мед, калий, калций, манган, желязо, селен, цинк и магнезий. 
 
Шафранът озарява цялостния тен на кожата и е звездна съставка в нашите козметични продукти. Екзотичното растение има и ексфолиращи свойства, които помагат за поддържане на кожата чиста, блестяща и гладка.
 

Произход

 
Произходът на шафрана е въпрос с неясен отговор. Много исторически източници сочат, че първото му култивиране се е случило в Гърция преди хиляди години. Гръцката митология гласи, че Зевс е спал на ложе от шафран. Въпреки това, производството и преработката на шафран предполагат, че той произхожда от Иран вероятно от планините Загрос и Алванд. Подправката се отглежда и култивира предимно в Иран, Индия, Мароко и Гърция.
 

Култивиране

 
Crocus Sativus цъфти за около шест седмици, започвайки в края на септември. Тъй като цветята и близалцата са толкова деликатни, шафранът трябва да се събира на ръка и рано сутрин. Култиваторите издърпват нежните червени нишки от лилавите цветя. По-късно се изсушават, за да се използват за готвене, парфюми, оцветители, медицински разтвори или в еликсири за красота. Приблизително 170 000 цветя дават около един килограм шафран.
 

Странични ефекти

 
Като цяло, шафранът не създава значителни проблеми или странични ефекти за кожата. Както при всеки нов продукт или съставка за грижа за кожата, уверете се, че сте го тествали с пач тест, за да сте сигурни, че нямате никакви нежелани реакции.