Пач тест: Какво представлява и Защо е толкова важен?

Пач тест: Какво представлява и Защо е толкова важен?

17 май 2021
 • Сподели:

Какво е Пач тест?

 
Пач тест или тест за кожна алергия е полезен при определяне дали новият ви продукт за грижа за кожата работи добре или не. Това е прост тест, с който ще проверите за кожни алергии. Можете да направите прост и ефективен пач тест у дома.
Тези тестове могат да се правят за всеки нов продукт, който искате да използвате. Кремове, лосиони, продукти за лице, бои за коса, масла и серуми, шампоани и балсами, овлажнители, тонери и околоочен крем могат да бъдат тествани за кожни алергии. Алергичната реакция обикновено се проявява при продукти със синтетични багрила и аромати, парабени, консерванти, сулфати и високи концентрации на киселини. Козметиката с билкови съставки или етерични масла може също да причини алергия при чувствителни индивиди. В сравнение със синтетичните съставки обаче честотата може да бъде много по-малка.

 

Пач тестът не е лабораторен тест!

 
Този прост домашен тест не трябва да се бърка с пач тестовете, които се правят в лаборатории. Пач тестовете, направени в лаборатории или кожни клиники са научни методи за изследване. При тех различни пластири, които съдържат различни алергени се нанасят върху кожата на гърба или ръката за 48 часа или повече. Присъства и лекар, за да провери дали сте алергични към потенциални алергени. Тези, които се подлагат на лабораторен тест са под постоянен надзор.

 

Условия за правилен тест...

 • Вземете малко количество от продукта, който тествате. Нанесете го върху вътрешната област на горната част на ръката близо до извиването на лакътя. Тази част е чувствителна зона и е добро място за извършване на пач тест. Ако се появи някаква алергична реакция, тя няма да бъде много забележима.
 • След като нанесете известно количество продукт върху кожата, покрийте го с превръзка.
 • Можете също така да опитате тест за кръпка върху други части на тялото. Можете да тествате от вътрешната страна на китката, вътрешната част на бедрото, задната част на ушната мида или отстрани на врата.
 • Преди да нанесете продукта, уверете се, че кожата е чиста и суха. Не прилагайте новия продукт, ако нещо вече е нанесено върху кожата. Това може да промени резултатите от теста.
 • Измийте мястото правилно и го изсушете старателно преди да приложите продукта, който ще тествате.
 • Ако нанасяте продукта след горещ душ, изчакайте 15 минути преди да го направите.
 • Оставете тестваната зона върху кожата си минимум 24 часа.
 • Ако сте алергични към някоя от съставките на продукта, тогава ще се появи реакция. Алергичните реакции включват сърбеж, зачервяване, подуване, усещане за парене, обрив или усещане за парене. Обикновено реакцията ще настъпи в рамките на 24 часа след прилагането.
 

Пач тест за чувствителна кожа

 
Хората, които имат много чувствителна кожа или в миналото са имали алергични кожни реакции, трябва да направят този тест, преди да опитат всеки нов продукт за грижа за кожата или преди да преминат от една марка към друга. Пач тестът по никакъв начин не е болезнен, така че не се страхувайте да го направите у дома. 
Раздразнението от друга страна е незабавна реакция, която се появява при някои хора. Това може да е лек сърбеж, леко зачервяване или леко усещане за парене след употребата на нов продукт за първи път. Този тип реакция е много лека и изчезва в рамките на десет минути. Тази реакция не възниква, когато продуктът се използва отново. Раздразненията не активират имунната система, както алергичната реакция. Това обаче може да влоши кожни заболявания като екзема.

 

Пач тес за леки зачервявания

 
Ако продуктът съдържа гликолова киселина, млечна киселина или салицилова киселина, тогава има шансове за леко зачервяване, но то трябва да отшуми в рамките на 10-15 минути. За намаляване на зачервяването може да се използва овлажнител. Не бъркайте леко зачервяване с алергична реакция. Все пак, ако има дразнене, прекратете употребата и се консултирайте с вашия лекар.
 

Пач тест за обриви

 
Хората с мазна и склонна към акне кожа могат да получат пробиви с продукти като кокосово олио, кокосово масло, какаово масло и изопропил палмитат. Ако провеждате пач тест за обриви на кожата ви, следвайте тези стъпки. Обривът означава запушени пори или кожни дефекти, които обикновено не могат да се установят само с една употреба на продукта. Ето какво можете да направите.
 • Нанесете продукта директно върху областта на бузите или брадичката. Тези области са по-податливи на петна, тъй като имат повече жлези, произвеждащи масло.
 • Нанасяйте същия продукт върху една и съща зона всеки ден в продължение на 7-10 дни.
 • В рамките на този период от време ще настъпи пробив, ако сте чувствителни към продукта.