Как Манджиста преобразява кожата ви?

Как Манджиста преобразява кожата ви?

18 март 2023
  • Сподели:

Въведение:

 
Manjistha (Manjeeth/Lohitalata) или индийска луда е мощна индийска аюрведа билка с историческа употреба в медицината и грижата за кожата. Намира си път като помощно средство за красота в много продукти за грижа за кожата и косата. Традиционната китайска и индийска медицина също са признали нейните удивителни сили. Тревиста катерушка с дълги, цилиндрични корени и червена кора. Ще откриете, че тази билка расте в хълмистите райони на субтропичните райони на Индия. Манджиста се счита за най-доброто кръвопречистващо средство в Аюрведа.
 
Интересното е, че тази билка се е използвала и като естествено багрило. Доказателствата за използването му като оцветител са наблюдавани по целия свят в древни времена, включително гробницата на Тутанкамон в Египет. И така, какво е толкова невероятно в Манджиста, че е била и все още е надеждна съставка за грижа за кожата? Какви са магическите свойства на тази мощна съставка, които ни помогнаха да я включим в нашия първи продукт кожа?
 
Наричана чудодейна билка, манджиста като съставка е научно тествана и има редки свойства, които помагат при лечението на кожни проблеми, свързани с акне. Съдържа естествен сапонин, който помага за премахване на замърсяванията от кожата и подобрява текстурата и тена. Билката е богата на съединение наречено Alizarin, което има антибактериални свойства. При локално приложение, манджиста се бори със суха кожа, обриви, сърбеж и възпаление. Изсветлява белези и премахва токсините от тялото.
 
 
Химически състав на Манджиста
Различните химически съставки, присъстващи в Манджиста са хинони, иридоиди, олеанани тритерпеноиди, бициклични хексапептиди и антрахинони. Някои забележителни антрахинони са ализарин, пурпурин и рубикордифолин. Освен различни фитохимикали, в корените на билката присъстват въглехидрати и аминокиселини.
 
 

Ползи за кожата

 
Съзнателната грижа за кожата е свързана с осведомеността не само за избора ви на начин на живот, но и за продуктите, които купувате. Манджиста е естествен продукт, има мощно въздействие върху лимфната система и е идеалната билка за добра кожа. Тя възстановява естествения баланс на кожата ви и дава сияен блясък. Продуктите ни в грижа за кожата съчетават този мощен агент с други еднакво ефективни съставки против стареене и други конкретни кожни проблеми. Тъй като е богата на антиоксиданти, манджиста намалява бръчките и фините линии, придавайки на кожата ви младежки блясък. Нашият серум Кумкумади Тайлам използва манджиста като основна съставка за борба с петна, бръчки и подпомага мощно възстановяване през нощта.
 
 
Манджиста третира хиперпигментация
Това са петна от тъмна кожа, заобиколени от нормална и здрава кожа. Това се случва, когато кожата ви произвежда излишък от меланин. Аюрведа миксове с манджиста подмладяват кожата, поддържайки я еластична и хидратирана.
 
 
Мощен анти-акне ингредиент
Антибактериалните, антиоксидантните и противовъзпалителните действия на манджиста са полезни за кожата. Екстрактът от билката инхибира бактериите и е полезен при контрола на външни възпаления като язви и кожни смущения. Антрахиноните, открити в екстракта, показват анти-акне активност срещу Staphylococcus epidermidis, Malassezia furfur и Propionibacterium acne. Проучванията показват, че Манджиста има мощни противовъзпалителни, антиандрогенни и антибактериални компоненти, които могат да предотвратят и лекуват акне и пъпки. Манджиста може да се използва както вътрешно, така и външно за кожата. Аюрведа я използва и за поддържане на блестяща и здрава коса. Манджиста помага и при кожна алергия. 
 
 
Екзема и псориазис
Екстрактът и маслото от манджиста са най-ефективните природни средства, когато става въпрос за кожни проблеми, например екзема. Прилагането му директно върху засегнатите петна ще предотврати по-нататъшна инфекция. Някои от симптомите на екзема са сърбеж, груба кожа, възпаление, мехури и кървене. Прилагането на манджиста или нейното масло върху засегнатото място ще намали възпалението и ще помогне за спиране на кървенето. Етаноловият й екстракт има антипролиферативната активност и се използва за третирането на псориазис.