Glycyrrhiza Glabra Екстракт от Корен (Licorice Ликорис)

Коренът на растението е бил използван за лечебни цели от векове и е източникът на екстракта от Ликорис. Той има много полезни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни качества.

Ползи...

Използва се в много продукти за изсветляване и обезцветяването на кожата. Производството на меланин (AKA пигмент за цвят) е сложен процес, но в основата му стои ензим Тирозиназа. Екстрактът от Ликорис контролира производството на този ензим, отговорен за тъмните петна. Съдържа Ликвиритин, активно съединение, което помага да се разпръсне и премахне съществуващия меланин в кожата. Подобряването на хиперпигментацията е един от най-известните качества на това растение. Глабридинът е една от най-активните съставки в екстракта от корен. Това вещество помага за намаляване на всички тъмни петна от белези или увреждания от слънцето. Също така предотвратява пигментацията от UVB лъчите.

Подобно на много други екстракти на растителна основа, Ликорис съдържа флавоноид, богат на антиоксиданти компоненти, който намалява активните кислородни видове бактерии, които едновременно състаряват и обезцветяват кожата. Справя се добре при лечението на атопичен дерматит, розацея и псориазис. Флавоноидът и молекулата Ликохалкон А спират възпалителните процеси. Ликохалконът е съединение регулиращо омазняването на кожата. Екстрактът от Ликорис често се използва в Аюрведа медицината и за лечение на пърхот.