Rubia Cordifolia Екстракт от Корен (Манджиста Manjistha)

Манджиста или Rubia Cordifolia е катерещо се тревисто многогодишно растение, растяща в северозападните Хималаи, Нилгирис и други хълмисти райони на Индия. Има малки, зеленикаво-бели/бледожълти цветя, които са подредени в група до кръгли, месести или червени къпини. Заради ефекта си върху кожата, Манджиста се счита за една от най-добрите билки в Аюрведа.

 

Ползи...

Помага със всичко - от сърбеж до обриви и пъпки. Манджиста като цяло подмладява, подобрява тена на кожата и подпомага детоксикацията на лимфните жлези и кръвта. Тя охлажда и е полезна за избелване на кожата. Тази билка е богата на алкалоиди, стероиди, флавоноиди, феноли, сапонини, танини, протеини и гликозиди. Манджиста може осигурява облекчение при различни кожни заболявания. Помага при екзема, псориазис, дерматит и херпес. Много ефективна и при пигментация на кожата. Предлага антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на кожата, които помагат при кожни инфекции и прекален тен. Екстрактът от Манджиста инхибира бактериите, причиняващи акне, и е полезен при управлението на външни възпаления като язви и различни кожни заболявания.
 
Антрахиноните открити в екстракта, показват анти-акне активност срещу Staphylococcus epidermidis, Malassezia furfur и Propionibacterium acne. Манджиста е ефективна и при заздравяване на рани.