Овесът в различни форми се използва за грижа за кожата още от 2000 г. пр. н. е. в Египет и на Арабския полуостров. Бил е използван за лечение на кожни състояния, като екзема, възпаление, дразнене и дори изгаряния. Днес хидролизираното овесено брашно е широко използвана съставка в много продукти за грижа за кожата и козметични продукти заради впечатляващия си набор от естествени свойства за успокояване на раздразнената кожа. Хидролизираният овес е естествена, разтворима форма на хидролизирани цели овесени ядки. Овесът съдържа както олигозахариди, така и протеини. Тази съставка за грижа за кожата може да се използва за подобряване на кремове и лосиони и придава почти кадифена гладкост след изсушаване.

Ползи...

Хидролизираните овесени ядки запазват значително повече влага, независимо каква е влажността, и добавя до 50% повече влага при относително ниска влажност. Хидролизираният овес съдържа протеин, което означава, че абсорбира влагата от атмосферата и я пренася към кожата, като по този начин осигурява дълбока хидратация. Когато кожата е добре хидратирана, появата на линии и бръчки намалява. Също така, хидролизираният овес придава на лосиона повишена гладкост. 
 
Хидролизираните овесени ядки осигуряват на кожата ви дълбоко хидратиращо лечение без омазняване. Това е чудесен начин за добавяне на естествени овлажнители в грижата за кожата. Овесът има способността да създава защитен слой върху повърхността на кожата ви поради своите полизахаридни влакна, наречени Бета-глюкани. Този защитен слой помага за успокояване на раздразнената ви кожа, когато естествената ви кожна бариера е компрометирана. Бета-глюканите, открити в овеса, подпомагат по-бързото зарастване на рани. Също така съдържа протеини, които засилват производството на Филагрин от кожата ви, което е съединение, което допълнително поддържа бариерната функция на кожата. Авенантрамидите в овеса също могат да намалят зачервяването и UV дразненето на кожата ви. Хидролизираното овесено брашно съдържа Сапонини, които помагат за финно почистване на лицето и намаляват замърсяванията по повърхността на кожата. Овесът е популярно средство за лечение на раздразнена кожа и кожни състояния, като обриви, псориазис и екзема.