Известна още като Methi или Сминдух, е високоефективна билка според Аюрведа. Мети семената се консумират с храна и напитки заради хранителната им стойност. Тези жълтеникаво-кафяви семена са пропити с приятен вкус и мощен аромат, напомнящ на къри на прах. Те не само добавят нотка на вкус към най-простите ястия, но и напълно придават ново измерение на тези ястия. Освен приятния вкус, тези семена естествено идват с редица ползи за здравето. Те са полезни не само за здравето на косата, но и за кожата ви.
 
Ползи...
С мощни Противовъзпалителни и Антибактериални свойства, семената на Сминдух са в състояние да се борят с гъбичните инфекции по кожата, като изчистват порите и лекуват акне и по този начин дълбоко я заздравяват. Има охлаждащ ефект, което помага за успокояване на възпалената кожа. Сминдухът също така забавя стареенето, което помага за намаляване на появата на изтощение, фини линии и бръчки, като същевременно ви дарява със здрава и подмладена на кожата. 
 
Наличието на Витамин С в семената на Сминдух изсветлява тена на кожата и й придава невероятен блясък. Той действа като превъзходно почистващо и ексфолиращо средство за кожата. Той не само премахва мъртвите кожни клетки, но и намалява излишното омазняване на кожата.
 
Мръсотията, бактериите и мъртвите кожни клетки са основните причини за тъмните петна по кожата. Сминдухът съдържа Витамин К и Витамин С, които помагат за намаляване на петна и тъмни кръгове по кожата. Премахва всички замърсявания от кожата, правейки я естествено сияйна. Тези малки златни семена имат съединения, които поддържат кожата ви красива, млада и без бръчки. Те намаляват свободните радикали, които причиняват бръчки и тъмни петна по кожата. Аюрведичните продукти със Сминдух помагат за задравяване, стягане и подмладяване на кожата ви. Тази съставка е и за хора с акне, тъй като има антибактериални свойства.
 
Насърчава на растежа на косата, като убива гъбичките и бактериите по скалпа, укрепва космените фоликули и по този начин намалява косопада. Сминдухът също балансира производството на себум в скалпа, което помага за намаляване на пърхота и преждевременното побеляване на косата. Много ефективни за укрепване на косата от корените и за справяне с фоликулните проблеми. Сминдухът се справя с дразненето на скалпа и пърхота, които са две основни причини за загуба на коса. Той не само убива бактериите и гъбичките, присъстващи по скалпа, но насърчава растежа на косата.
 
Въпреки че сивата коса е модна тенденция в днешно време, все пак се приема като преждевременна и неестествена. Високото съдържание на Калий в семената на Сминдух го прави важна подправка за кухнята, която е в състояние да се справи с преждевременното побеляване на косата.