Ветиверът, по-известен като Хус в Аюрведа и има различни приложения. Той е висока многогодишна трева с ароматни съединения. Расте добре дори в жега и е оценена като божествена от векове. Използван най-вече в Аюрведа лекарства и ароматерапия, маслото от Ветивер е изключително полезно поради своите успокояващи свойства за лечение на безброй проблеми, включително тревожност, безсъние, умора, депресия и ефективно подобрява концентрацията и паметта. Произхожда главно от Индия и Шриланка. Благодарение на отличителния си чувствен и земен аромат, Ветивер може да се използва за парфюми, сапуни и козметика.
 
Ползи...
Обогатен с активни съставки като α-Vetivone, β-Vetivone и Khusinol, етеричното масло от Ветивер се използва за защита на кожата от суровите промени в околната среда, намаляване на окислителното увреждане, намаляване на бръчките, стягане и овлажняване на кожата. Освен това е изключително полезен за укрепване на здравето на косата и лечение на различни инфекции на скалпа. Като се имат предвид всички предимства, които растението Ветивер предоставя за кожата, козметичното му значение е доста подценено.
 
Той естествен охлаждащ агент, тонер и овлажнител. Той може да поддържа влагата в кожата, тъй като има висок капацитет на задържане на вода. Той не образува мазен слой и това работи в полза на кожата ви, тъй като я поддържа овлажнена за дълго, без да причинява лепкавост. Добре хидратираната кожа е ключът към предотвратяване образуването на сухота или лющещене. Ветиверът също така контролира производството на Себум, като по този начин поддържа баланса според вашия тип кожа. Придава натурален блясък и насърчава здравата кожа.
 
Естественото pH на кожата ни се променя постоянно от излагането на прах и замърсяване. Ветиверът може да помогне за възстановяване на нивото на pH на кожата. Той предпазва киселинната мантия, намираща се върху кожата. Тази киселинна мантия помага в борбата с нежеланите влияния на околната среда, бактерии или алергени.
 
Той също може да помогне за коригиране на обезцветена и груба кожа. Намалява появата на всякакви белези или петна, причинени от акне, цисти, пъпки, като ви дарява с чиста кожа. Осигурява цялостно подхранване на клетките и подпомага регенерацията на кожата. Може дори да засили растежа на нова тъкан.
 
Ветиверът се счита за естествено стягащо средство, което стяга и почиства порите и намалява появата на черни или бели точки. Може да намали кожните празнини след почистване, като по този начин намалява проникването на замърсявания. 
 
Тази билка може да коригира слънчевите изгаряния и да успокои всяко зачервяване, тъй като притежава противовъзпалителни свойства. Ветиветът помага независимо дали възпалението е причинено от неприятно акне или от летните горещини. Ветиверът е прекрасен за особено за чувствителна кожа.
 
Той е силно зареден с Антиоксиданти. Следователно, той може ефективно да почисти кожата, да елиминира токсините и другите свободни радикали. Това е обичайно причинява фини линии, пигментация, обезцветен тен на кожата и др. Той дори предпазва от вреди на околната среда и химикали. Тази съставка ви дава здрава кожата и насърчава младежки й блясък.
 
Със силни Антимикробни свойства, Ветиверът подобрява кръвообращението в космените фоликули, предотвратява различни инфекции на косата и участва в образуването на колаген. Изключително полезен е за подмладяване на изтощена и безжизнена коса. Редовната употреба на масло от Ветивер подобрява текстурата на косата, придава блясък и стимулира растежа й.