Xanthan gum (Ксантанова гума)

Ксантановата гума е полизахарид, който е ферментирал и след това изсушен на прах, което го прави естествена съставка. Ксантановата гума е и хранителен сгъстител. Въпреки, че има някои ползи за здравето, тя се използва главно за промяна на текстурата на храната. Ксантановата се произвежда от бактерия, наречена Xanthomonas campestris, чрез процес на ферментация. Xanthomonas campestris заразява широк спектър от растения, като зеле, карфиол и брюкселско зеле, причинявайки заболявания като гниене и увяхване. Ксантановата гума се произвежда чрез извеждане на бактерии от много различни растения. Готовият продукт не съдържа никакви жизнеспособни бактерии, така че няма риск ксантанова гума да причини инфекции.
 
Ползи...
Ние използваме Ксантанова гума в нашите продукти като свързващо вещество, стабилизатор и естествен консервант, подобрявайки качеството и безопасността на продукта. Ксантановата гума не е емулгатор, но предпазва маслата от отделяне и сгъстява консистенцията на продуктите, като същевременно позволява продукта да се разреди, ако е необходимо. В допълнение към практическите свойства е доказано, че овлажнява кожата. Въпреки че се използва главно за целите на формулирането, Ксантановата гума има някои свойства за кондициониране на кожата, тъй като е полизахарид. Тя сгъстява козметичните продукти и в козметика, като масла и кремове се използва широко.