5 често срещани митове и факти в грижата за кожата

5 често срещани митове и факти в грижата за кожата

22 юни 2023
  • Сподели:
Нашият екип от всеотдайни аюрведа професионалисти е тук, за да говори за 5-те най-често срещани мита в грижата за кожата и да ви помогне да разграничите фактите от фикцията. Следвайте ни, докато демистифицираме митовете един по един.
 

Мит №1: SPF(Слънцезащита) е необходима само през лятото.

Факт: SPF е задължителен за всички сезони, дори когато слънцето не грее.

 
Противно на общоприетото схващане, значението на слънцезащитните продукти се простира далеч отвъд горещите летни месеци. Много хора грешно приемат, че нуждата от слънцезащитни продукти намалява с настъпването на зимата или дните станат по-мрачни и студени. Истината обаче е, че вредните UVA лъчи, които причиняват увреждане на кожата и преждевременно стареене, продължават безмилостно през цялата година, дори в привидно облачни или марчни дни. Включването на слънцезащитен крем в ежедневната ви грижа за кожата гарантира, че кожата е здрава, блестяща и защитена през цялата година. Важно е да нанасяте повторно слънцезащитния си крем на всеки 2-3 часа, за да сте сигурни, че кожата ви е защитена през целия ден, тъй като ефективността на първоначалното нанасяне изчезва след няколко часа.
 

Мит №2: Можете да не овлажнявате, ако имате мазна кожа.

Факт: Хидратацията е от съществено значение за всички типове кожа, дори и за мазната.

 

Мазната кожа също СЕ НУЖДАЕ от хидратация! Пренебрегването й може да доведе до дехидратация, което задейства свръхпроизводството на себум и води до прекомерно омазняване и запушени пори. Правилният начин да го направите е да използвате лек, хидратиращ овлажнител вместо тежък, мазен. Лек дневен лосион например ще отговори на нуждите от хидратация на мазната кожа, тъй като поддържа кожата стегната и защитена през целия ден, без да запушва порите ви.
 

Мит №3: Изгарянето или чувствителността означават, че вашата терапия за кожа работи.

Факт: Чувствителна или раздразнена кожа означава проблем.

 

Въпреки че е вярно, че някои продукти за грижа за кожата могат да причинят леко изтръпване или усещане за опъване на кожата, това не означава непременно, че продуктът действа. Всъщност тези усещания могат да показват дразнене или увреждане на бариерната функция на кожата. Кожната бариера е отговорна за поддържането на нивата на хидратация и защитата от външни агресори. Всяко увреждане на този деликатен баланс може да доведе до сухота, зачервяване и повишена чувствителност.
 

Мит №4: Колкото повече миете лицето си, толкова по-добре.

Факт: Миенето на лицето ви два пъти на ден е повече от достатъчно.

 

Прекомерното миене на лицето често носи повече вреда, отколкото полза, тъй като нарушава естествения баланс на влагата в кожата. Чрез прекомерно измиване лишавате кожата от ценните масла, които действат като защитна бариера, оставяйки кожата ви податлива на сухота, раздразнение и зачервяване. Вместо това изберете от нашата гама от експертно формулирани почистващи продукти за лице, които нежно и ефективно почистват кожата ви, като същевременно контролират излишното омазняване и контролират акнето. С тях няма изпитвате нужда да миете лицето си толкова често.
 

Мит №5: Повече винаги е по-добре, когато става въпрос за кожата.

Факт: По-малко е повече.

 

Въпреки че може да е изкушаващо да имате рутина за красота от 10 стъпки, след като сте прочели за новости в режима на любимата си знаменитост. Истината е, че използването на твърде много продукти може да бъде контрапродуктивно. Тайната на здравата кожа се крие в поддържането на вашата рутинна като намерите правилните продукти, които отговарят на вашите специфични проблеми с кожата и ги използвате последователно. Постоянството е ключът! Качеството пред количеството е мантрата за рутинна грижа за кожата, която дава резултати. Принципът „по-малкото е повече“ означава да следвате 3 основните стъпки - Почистване-Тонизиране-Овлажняване!