10 суперхрани в Аюрведа...

10 суперхрани в Аюрведа...

30 март 2021
  • Сподели:

Суперхраните

осигуряват големи пропорции на минерали, витамини, антиоксиданти и др. Освен че са източник на хранителни вещества и осигуряват всички основни нутриенти, те имат и много други ползи за здравето. Аюрведа признава тези храни като „естествен“ и цялостен подход към физическото и психическото здраве. Правилните Аюрведа храни могат да повишат имунитета, детоксикират тялото, увеличат физическата и умствената сила и да подобрят храносмилането и кожата. Ето и 10-те Аюрведа суперхрани, които трябва да ядете всеки ден.

 

Oриз Басмати 

е сатвичен, подхранва и освен това е лек и лесно смилаем. Това е дългозърнест ориз с отличителен аромат и деликатен вкус, бърз и лесен за готвене и абсолютно вкусен!

 

Фурмите

са сатвични и много подхранващи, но също така са доста богати, тежки и трудно смилаеми. Това, че са „супер“, не означава, че трябва да ги ядете в големи количества. Придържайте се към две фурми на ден. Нещо повече и може да натоварите храносмилането си.

 

Бадемите

също са сатвични и са доста богата храна, но и тежка, така че не прекалявайте и с тях. Достатъчни са два до четири бадема на ден. За да ги направите по-леки и по-лесно смилаеми, накиснете ги във вряща вода за една нощ, бланширайте ги (отстранете им кожите), след което ги изпечете.

 

Пчелният мед

е супер сатвичен и пряко подхранва тялото ни. Основното нещо, което трябва да запомните с меда, е да изберете сорта, който не е обработен термично. Аюрведа ни учи, че когато медът се нагрява до високи температури, химичният му състав се променя, което го прави трудно смилаем.

 

Джинджифилът

е невероятно мощна подправка! Той е сатвичен и насърчава силно и балансирано храносмилане. А яденето на джинджифил с всички останали храни в този списък ще улесни и усвояването им!

 

Шафранът

е една от най-почитаните екзотични подправки. Той има силно магическо действие върху кръвта, сърцето и репродуктивната система. Супер сатвичен е, а също така усилва действието на всеки нутриент, с което се приема, включително действията на суперхраните изброени тук! 

 

Куркумата

в момента се налага като международна суперхрана и е всеобхватна, благодарение на своите антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Въпреки че може да се прилага директно за лечение на рани, е много полезна при орален прием. За предпочитане е да се смесва в мляко с малко черен пипер и мед.

 

Брахми / Бакопа

се използва за балансиране на трите типа тяло, посочени в Аюрведа: Вата, Пита и Капа. Тази билка помага и за поддържане на функциите на мозъка и нервната система. Традиционно се смесва със сусамово масло и се използва за масажиране при стрес и успокояване на нервите. Брахми също помага за подобряване на паметта.

 

Амла

е популярна като индийско цариградско грозде. Този плод е създал собствена здравна ниша поради мощните си антиоксидантни свойства. Действа и като тоник за храносмилането, прочиства дебелото черво и премахва излишната топлина от тялото. Богат източник на естествен витамин С и калций, Амла е известена и със своите свойства против стареене.

 

Ашваганда

широко се използва в Аюрведа за борба със стреса, стареенето, безпокойството и умората. Използва се и за облекчаване на болезнено подуване или ревматоиден артрит. Ашваганда също се счита за полезна за увеличаване броя на сперматозоидите при мъжете.